wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grójec
- Podziękował: 1 raz
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
krawędź boczna ostrosłupa prawidowego trójkątnego ma długość 12, a jego ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 70 stopni. oblicz wysokość tego ostrosłupa i długość jego krawędzi podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
wykonaj dokładny rysunek i skorzystaj funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
narysuj ostrosłup i oznacz wszystko co masz dane w treści zadania (podpowiedź: narysuj połowę ściany bocznej - trójkąt prostokątny, w której przeciwprostokątna jest krawędzią boczną ostrosłupa, a jeden z kątów ma miarę 70 stopni). później wszystko wyliczysz z funkcji.
ja nie chcę rysować, bo to długo potrwa. :p
ja nie chcę rysować, bo to długo potrwa. :p
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grójec
- Podziękował: 1 raz
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
narysowałem i jakoś nic mi tu nie wychodzi:( poprostu kocham matematyke:(
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
sorry. porąbało mi się. to jest przekrój ostrosłupa. b stanowi wysokość ostrosłupa, którą możesz wyliczyć z funkcji trygonometrycznych, co nie będzie raczej trudne. wystarczy zajrzeć do tabelki i znaleźć wartość cosinusa dla 20 stopni (a tę 1/2 a w podstawie możesz skreślić :p).
\(\displaystyle{ cos 20 = \frac{b}{12}}\)-- 25 lis 2010, o 18:05 --btw. do której klasy chodzisz? bo może niepotrzebnie wprowadzam te funkcje i w ogóle.
\(\displaystyle{ cos 20 = \frac{b}{12}}\)-- 25 lis 2010, o 18:05 --btw. do której klasy chodzisz? bo może niepotrzebnie wprowadzam te funkcje i w ogóle.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grójec
- Podziękował: 1 raz
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
hm.. wysło mi ale zupełnie inaczej niz w odpowiedziach:( a ja juz po maturze;p zaskoczyli mnie takim czyms na studiach;p ale wstyd sie przyznac;p a wiec Ciiiii ;D
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
poprawiłam rysunek:
jak możesz napisz swoje rozwiązanie. zobaczymy co jest nie tak.
chyba że porąbało mi się bardziej niż mi się wydawało. o_O
jak możesz napisz swoje rozwiązanie. zobaczymy co jest nie tak.
chyba że porąbało mi się bardziej niż mi się wydawało. o_O
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grójec
- Podziękował: 1 raz
wysokość ostrosłupa i krawedzie podstawy.
0,9397= h/12 ?? h= wysokość
a jak obliczyć krawędzie podstawy?
-- 25 lis 2010, o 18:29 --
w odpowiedziach jest : wysokosc 9,7
krawędz podstawy: 12,2
a jak obliczyć krawędzie podstawy?
-- 25 lis 2010, o 18:29 --
w odpowiedziach jest : wysokosc 9,7
krawędz podstawy: 12,2