Wyznacz objętość pojemnika

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz objętość pojemnika

Post autor: volcik15 »

Pojemnik ma kształt walca z pokrywką w kształcie półkuli. Promień półkuli jest równy promieniowy podstawy walca. Powierzchnia całkowita pojemnika wraz z pokrywką jest równa \(\displaystyle{ 27 \pi}\) Tangens kąta między przekątną przkroju osiowego walca i jego podstawą jest równy \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) Wyznacz objętość pojemnika( bez pokrywki)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz objętość pojemnika

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{h}{2r} = \frac{4}{3} \\ \pi r^2+2\pi r h + \frac{1}{2} \cdot 4 \pi r^2=27 \pi \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ