Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku a.
Prosta łącząca środek jednej z podstaw z wierzchołkiem drugiej podstawy tworzy ze ścianą boczną kąt alfa. znajdź objętość prostopadłościanu.
Objętość prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolskie
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Objętość prostopadłościanu
UWAGA!! \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt ze ścianą boczną a nie z wysokością (krawędzią ściany bocznej)!!
Prawidłowo powinno być:
\(\displaystyle{ V=a^2\cdot \frac{a}{2tg\alpha}}\)
Prawidłowo powinno być:
\(\displaystyle{ V=a^2\cdot \frac{a}{2tg\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolskie
- Pomógł: 4 razy
Objętość prostopadłościanu
JEstem kobietą..matmi pisze:UWAGA!! \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt ze ścianą boczną a nie z wysokością (krawędzią ściany bocznej)!!
Prawidłowo powinno być:
\(\displaystyle{ V=a^2\cdot \frac{a}{2tg\alpha}}\)
Narysuj to sobie może.
Aha, zapomniałbym, dorzucam oczywiście parę wykrzykników, żeby mój post miał wyraźniejszy przekaz
!!!!!!