Przekrój ostroslupa prawidlowego czworokatnego do ktorego nalezy przekatna podstawy i wierzcholek ostroslupa jest trojkatem rownoramiennym o polu 12*pierwistkow z 3 i kącie przy podstawie 30 stopni.Oblicz V
Bardzo prosze o rozwiazanie zadania.Pozdrawiam
[zadanie]Objetosc ostroslupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
[zadanie]Objetosc ostroslupa
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot{c}\cdot{H}=12\sqrt{3}}\) gdzie \(\displaystyle{ c=a\sqrt{2}}\)
z przekroju mamy \(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{c}{2}}=tg(30°)}\) ; i do wzoru
z przekroju mamy \(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{c}{2}}=tg(30°)}\) ; i do wzoru