Wyznaczenie objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Sanio17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wyznaczenie objętość graniastosłupa

Post autor: Sanio17 »

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a.
Kąt pomiędzy przekątną graniastosłupa i ścianą boczną ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\).
Wyznacz objętość tego graniastosłupa. Dla jakich \(\displaystyle{ \alpha}\) zadanie ma sens?

Ktoś wie jak się do tego zabrać?
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Wyznaczenie objętość graniastosłupa

Post autor: Gadziu »


\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{H}{a \sqrt{2} }}\)

\(\displaystyle{ H=tg \alphaa a \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ V=a ^{3} \sqrt{2}tg \alpha \wedge \alpha \in \left( 0;90\right)}\)
Sanio17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wyznaczenie objętość graniastosłupa

Post autor: Sanio17 »

Serdeczne Bóg Zapłać !
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Wyznaczenie objętość graniastosłupa

Post autor: Gadziu »

Amen:)
ODPOWIEDZ