objętośc ostrosłupa
objętośc ostrosłupa
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 cm i podstawie długości 8 cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9 cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
objętośc ostrosłupa
witaj,
skorzystaj ze wzorów:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}*a \sqrt {b ^{2}- \frac{1}{4} * a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{Pp*h}{3}}\)
skorzystaj ze wzorów:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}*a \sqrt {b ^{2}- \frac{1}{4} * a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{Pp*h}{3}}\)