Długość przekątnej prostopadłościanu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Sanio17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Długość przekątnej prostopadłościanu.

Post autor: Sanio17 »

Przekątne dwóch ścian bocznych prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka tworzą z płaszczyzną podstawy takie kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\), że \(\displaystyle{ \tg2 \alpha = \frac {1}{3}}\) i \(\displaystyle{ \tg2 \beta = \frac {1}{2}}\). Suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu wynosi 96. Oblicz długość przekątnej tego prostopadłościanu.

Po zamianie tangensów na contangesy wyszło mi taki układ równań:

\(\displaystyle{ 6b=\frac{b^2-c^2}{c}}\)

\(\displaystyle{ 4a=\frac{a^2-c^2}{c}}\)

\(\displaystyle{ a+b+c=24}\)

W jaki sposób to rozwiązać?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Długość przekątnej prostopadłościanu.

Post autor: florek177 »

221062.htm#p820136
ODPOWIEDZ