Dowodzenie objętości ostrosłupa prawidłowego 4-kątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
advx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa

Dowodzenie objętości ostrosłupa prawidłowego 4-kątnego

Post autor: advx »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym dane są \(\displaystyle{ H}\) (wys. ostrosłupa ) oraz \(\displaystyle{ \alpha}\)(miara kąta krawędzi bocznej a podstawy ) \(\displaystyle{ \alpha = (45;90 stopni)}\).
Wykaż że \(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \cdot \frac{ H^{3} }{tg ^{2} \alpha - 1} .}\)

Dojdzie ktoś do tego ? Nie wiem dlaczego ale wychodzi mi że \(\displaystyle{ V= \frac{2H ^{3} }{3tg ^{2} \alpha }}\)
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Dowodzenie objętości ostrosłupa prawidłowego 4-kątnego

Post autor: Gadziu »

Mnie wyszło tak samo jak tobie...
ODPOWIEDZ