Kula wpisana w sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
angelst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 3 sty 2010, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Kula wpisana w sześcian

Post autor: angelst »

Kula K jest wpisana w sześcian. Kula K' jest styczna do trzech ścian tego sześcianu i do kuli K. Oblicz stosunekpromienia kuli K do promienia kuli K'.

-- 16 lis 2010, o 20:15 --

xaoc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 4 lis 2011, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnow
Podziękował: 12 razy

Kula wpisana w sześcian

Post autor: xaoc »

to było zadanie o diamentowy indeks AGH. Gdyby ktoś mógł wyjaśnić jak zrobić to zadanie był bym wdzięczny.-- 16 lis 2010, o 20:15 --
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Kula wpisana w sześcian

Post autor: piasek101 »

Kroisz sześcian przez przekątne jego przeciwległych scian.

Dostajesz prostokąt z ,,prawie" wpisanym dużym okręgiem i małym (też prawie wpisanym).

Idzie z podobieństwa trójkątów.
Środki okręgów leżą na przekątnej prostokąta, połącz też je pionowymi promieniami z dolnym bokiem.
xaoc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 4 lis 2011, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnow
Podziękował: 12 razy

Kula wpisana w sześcian

Post autor: xaoc »

Jestem za głupi na to. Lepiej wezmę się za naukę. sorry za off ale musiałem sobie ulżyć.
mativ73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Kula wpisana w sześcian

Post autor: mativ73 »

Mógłby ktoś podać wynik jaki wyjdzie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Kula wpisana w sześcian

Post autor: piasek101 »

Mam \(\displaystyle{ \frac{\sqrt 3+1}{\sqrt 3 - 1}}\) (nie usuwałem niewymierności z mianownika)
mativ73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Kula wpisana w sześcian

Post autor: mativ73 »

Dzięki
ODPOWIEDZ