Pole powierzchni całkowitej stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dajjan1425
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 mar 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: dajjan1425 »

Stopiono 1000 mosiężnych kulek o promieniu 1 cm każda i z tego wykonano stożek o wysokości 10 cm. oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
Robson309
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Pole powierzchni całkowitej stożka

Post autor: Robson309 »

\(\displaystyle{ v= \frac{4}{3}*R ^{3}}\)
objętość jednej kulki
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} * 1 ^{3}}\)
czyli objętość 1000 takich kulek to
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} * 1000}}\)

Tera podstawiamy to V do wzoru na stożek:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*Pp*h}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} * 1000}= \frac{1}{3}*Pp*10}\)
\(\displaystyle{ Pp=400}\)

Teraz aby wyliczyć pole boczne wystarczy policzyć promień aby móc wyliczyć l i podstawić do wzoru
\(\displaystyle{ Pb= \pi *r*l}\)
ODPOWIEDZ