Oblicz wysokośc stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Oblicz wysokośc stożka
Kula i stożek maja równe objętości. Promień kuli jest równy 5 cm, a promień podstawy stożka jest równy 8 cm. Oblicz wysokość stożka
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Oblicz wysokośc stożka
Treści zadania mamy:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi R^3= \frac{1}{3} \pi r^2 h}\)
Wystarczy z tego równania wyznaczyć \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi R^3= \frac{1}{3} \pi r^2 h}\)
Wystarczy z tego równania wyznaczyć \(\displaystyle{ h}\)