Objetość stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Objetość stożka
Tworząca stożka ma długość 12 i jest nachylona do podstawy pod katem 25. Oblicz objętość stożka (z dokładnością do całości)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Objetość stożka
wystarczy wyliczyć
\(\displaystyle{ sin25 = \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ cos25= \frac{r}{12}}\)
i podstawić do wzoru na objętość
\(\displaystyle{ sin25 = \frac{h}{12}}\)
\(\displaystyle{ cos25= \frac{r}{12}}\)
i podstawić do wzoru na objętość