Objetość graniastosłupa o podstawie rombu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
malgos92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 lis 2010, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Góra

Objetość graniastosłupa o podstawie rombu

Post autor: malgos92 »

Oblicz objętość graniastosłupa prostego, którego podstawą jest romb o przekątnej 2 i 4 cm a wysokość jest 3 razy dłuższa niż bok tego rombu.

Pomocy
gocha_123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 mar 2010, o 12:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Besko
Podziękował: 3 razy

Objetość graniastosłupa o podstawie rombu

Post autor: gocha_123 »

\(\displaystyle{ V=P_p*h\\P_p= \frac{4*2}{2}=4 \\h=3a\\a^2=1^2+2^2\\a^2=5\\a= \sqrt{5}\\h=3 \sqrt{5} \\V=4*3 \sqrt{5}=12 \sqrt{5} cm^3}\)
ODPOWIEDZ