Podstawa graniastosłupa jest prostokątem o polu 54cm2.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętości tego graniastosłupa, jeżeli stosunek długości boków podstawy jest równy 2:3, a przekątna ściany zawierającej dłuższą krawędź podstawy tworzy z podstawą kąt 30stopni
a-dłuższy bok
b-krótszy bok
h-wysokość
d-przekątna tamtej ściany podanej w opisie
Pole i objętość graniastosłupa
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Pole i objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ Pp=a \cdot b}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{a}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{2}{3}a}\)
\(\displaystyle{ Pp=\frac{2}{3}a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 54=\frac{2}{3}a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
Z właściwości trójkąta 30 60 90
\(\displaystyle{ h \sqrt{3}=9}\)
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
Myślę, że resztę bez problemu sobie policzysz
\(\displaystyle{ \frac{b}{a}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{2}{3}a}\)
\(\displaystyle{ Pp=\frac{2}{3}a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 54=\frac{2}{3}a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
Z właściwości trójkąta 30 60 90
\(\displaystyle{ h \sqrt{3}=9}\)
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
Myślę, że resztę bez problemu sobie policzysz