Oblcizanie objętości i pól granaistosłupów i ostrosłupów

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bernbern
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 lut 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin

Oblcizanie objętości i pól granaistosłupów i ostrosłupów

Post autor: bernbern »

1.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.Oblicz objętoiść i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeżeli wiesz że krawędź podstawy ma długość 5 cm.
Tutaj co najpierw obliczyć przekątną kwadratu i co dalej bo tylko 1 bok podany...

2.Podstawą graniastosłupa jest prostokąt o bokach 8 i 4 cm, apole powierzchni całkowitej jest równe 352cm2.Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Oblcizanie objętości i pól granaistosłupów i ostrosłupów

Post autor: macpra »

Zadanie 1.

Skorzystaj np z tangensa 60 stopni


Zadanie 2.

Pole graniastosłupa

\(\displaystyle{ P_c = 2ab+2ac+2bc=2(ab+ac+bc)

a=8

b=4

P_c = 352}\)



podstaw do wzoru i otrzymasz c (wysokość) - dalej już chyba łatwo... w razie pytań pisz śmiało. Pozdrawiam!
bernbern
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 lut 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin

Oblcizanie objętości i pól granaistosłupów i ostrosłupów

Post autor: bernbern »

A w 1 zad jakaś inna metoda ?
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Oblcizanie objętości i pól granaistosłupów i ostrosłupów

Post autor: Gadziu »

Możesz skorzystać z właściwości trójkąta 30 60 90, ale to to samo wyjdzie...
advx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa

Oblcizanie objętości i pól granaistosłupów i ostrosłupów

Post autor: advx »

zad 1 .
AU
AU
23491507558211789610.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 110 razy
z tego widzimy że \(\displaystyle{ H = 10 \sqrt{2} \cdot \frac{\sqrt{3} }{2}}\)
ODPOWIEDZ