Oblicz v?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Oblicz v?

Post autor: Arleta19912 »

Przekatna szescianu jest o 10 cm dluzsza od krawedzi. Oblicz v?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz v?

Post autor: Lbubsazob »

Przekątna sześcianu to \(\displaystyle{ d=a\sqrt3}\). Czyli masz do rozwiązania: \(\displaystyle{ a\sqrt3=a+10}\), potem objętość.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Oblicz v?

Post autor: Arleta19912 »

a = 10(1+ \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\))-- 14 lis 2010, o 17:17 --I co dalej?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz v?

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ a=5+5\sqrt3}\), bo dzielisz jeszcze przez 2.
Teraz \(\displaystyle{ V=a^3=\left( 5\sqrt3+5\right)^3=\ldots}\)
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Oblicz v?

Post autor: Arleta19912 »

V=500?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz v?

Post autor: Lbubsazob »

Niekoniecznie.
\(\displaystyle{ \left( 5\left( \sqrt3+1\right) \right)^3=125\left( 3\sqrt3+9+3\sqrt3+1\right)=750\sqrt3+1250}\)
ODPOWIEDZ