W mosiężnym walcu wydrążono dwa wgłebienia stożkowe. Oblicz masę tego przedmiotu, jeśli gęstość mosiądzu wynosi \(\displaystyle{ 8,5 \frac{g}{\mbox{cm}^3}}\)
średnica walca wynosi \(\displaystyle{ 6 \mbox{cm}}\)
Wys. walca wynosi \(\displaystyle{ 8 \mbox{cm}}\)
A wys.stożka \(\displaystyle{ 4 \mbox{cm}}\)
Oblicz masę mosiężnego walca
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 8 paź 2010, o 21:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz masę mosiężnego walca
Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, o 02:55 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Oblicz masę mosiężnego walca
Jeśli przyjmiemy, że średnica stożka to średnica walca to:
1. Obliczamy masę całego walca
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} \cdot H \cdot \rho=\pi 3 ^{2} \cdot 8 \cdot 8,5=612 \cdot 3,14=1921,68 g}\)
2. Obliczamy masę stożków
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r ^{2} \cdot h \cdot \rho \cdot 2=\pi \cdot \frac{1}{3} \cdot 9 \cdot 4 \cdot 8,5 \cdot 2=204 \cdot 3,14=640,56 g}\)
3. Obliczamy masę otrzymanego przedmiotu
Masa walca - masa stożków = masa przedmiotu
Myślę, że z 3 punktem sobie już poradzisz sobie sam/a
1. Obliczamy masę całego walca
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} \cdot H \cdot \rho=\pi 3 ^{2} \cdot 8 \cdot 8,5=612 \cdot 3,14=1921,68 g}\)
2. Obliczamy masę stożków
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r ^{2} \cdot h \cdot \rho \cdot 2=\pi \cdot \frac{1}{3} \cdot 9 \cdot 4 \cdot 8,5 \cdot 2=204 \cdot 3,14=640,56 g}\)
3. Obliczamy masę otrzymanego przedmiotu
Masa walca - masa stożków = masa przedmiotu
Myślę, że z 3 punktem sobie już poradzisz sobie sam/a
Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, o 00:11 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Mnożenie: \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Mnożenie: \cdot.