Czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lansiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Czworościan foremny

Post autor: Lansiarz »

Oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o objętosci \(\displaystyle{ 128 \sqrt{3}cm ^{3}}\).
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Czworościan foremny

Post autor: alfgordon »



można czasem poszukać albo wpisać w google: czworościan foremny
Lansiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Czworościan foremny

Post autor: Lansiarz »

Myślisz,że nie szukałem ? :/

Znalazłem to i wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ V= \frac{ \sqrt{2} }{12} a ^{3}

128= \frac{ \sqrt{2} }{12} a ^{3} /: \frac{ \sqrt{2} }{12}

a ^{3} = \frac{1536}{ \sqrt{2} } \cdot \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{2} } = \frac{1536 \sqrt{2} }{2}

a= \sqrt[3]{ \frac{1536 \sqrt{2} }{2} }}\)


I co dalej?
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Czworościan foremny

Post autor: Gadziu »

Jeśli masz a, to jesteś już w domu.
Wzór na Pb to: \(\displaystyle{ S= \sqrt{3}a^{2}}\)
A w ogóle to zwaliłeś obliczenia. Objętość to nie \(\displaystyle{ 128}\), ale \(\displaystyle{ 128\sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ