Oblicz pole powierzchni całkowitej Graniastosłupa Prawidłowego Czworokątnego,którego objętność wynosi \(\displaystyle{ 240 cm ^{3}}\) i wysokość wynosi 5 cm :
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot H
240=a ^{2} \cdot 5 / :5
a ^{2} = \sqrt{48} =4 \sqrt{3}
Pc = 2 \cdot (4 \sqrt{3} ) ^{2} + 4 \cdot 4 \sqrt{3} \cdot 5 =96 +80 \sqrt{3} \approx 235 cm
^{2}
A powinno wyjść 318 cm ^{2}}\)
Gdzie mam błąd ?
Graniastosłup Prawidłowy Czworokątny II
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Graniastosłup Prawidłowy Czworokątny II
Oblicz pole powierzchni całkowitej Graniastosłupa Prawidłowego Czworokątnego,którego objętność wynosi \(\displaystyle{ 240 cm ^{3}}\) i kąt nachylenia jego przekątnej do płaszczyzny podstawy wynosi 68 stopni
Jak to ugryźć ?
Jak to ugryźć ?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Graniastosłup Prawidłowy Czworokątny II
czyli ten graniastosłup jest inny od tamtego? tzn nie masz podanej wysokości?
jeżeli tak to:
oznacz sobie bok podstawy jako 'a'
wysokość: 'H'
wtedy przekątna podstawy wynosi: \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
i np z tw sinusa:
\(\displaystyle{ \frac{H}{sin68}= \frac{a\sqrt{2}}{sin22}}\)
\(\displaystyle{ (sin22 bo 180-(90+68)=22)}\)
i wtedy zapisujesz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 240=a^{2}H \\ H=\frac{a\sqrt{2}sin68}{sin22} \end{cases}}\)
ps zapewne można to inaczej rozwiązać, może i łatwiej, ale takie coś mi przyszło do głowy
jeżeli tak to:
oznacz sobie bok podstawy jako 'a'
wysokość: 'H'
wtedy przekątna podstawy wynosi: \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
i np z tw sinusa:
\(\displaystyle{ \frac{H}{sin68}= \frac{a\sqrt{2}}{sin22}}\)
\(\displaystyle{ (sin22 bo 180-(90+68)=22)}\)
i wtedy zapisujesz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 240=a^{2}H \\ H=\frac{a\sqrt{2}sin68}{sin22} \end{cases}}\)
ps zapewne można to inaczej rozwiązać, może i łatwiej, ale takie coś mi przyszło do głowy