Graniastosłup Prawidłowy Czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lansiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Graniastosłup Prawidłowy Czworokątny

Post autor: Lansiarz »

Oblicz Objętość Graniastosłupa Prawidłowego Czworokątnego.którego pole powierzchni całkowitej wynosi \(\displaystyle{ 240cm ^{2}}\) oraz wysokość wynosi \(\displaystyle{ 7 cm}\):
\(\displaystyle{ V = ? \\P_c = 240 cm ^{2} \\H= 7cm \\V = P_p \cdot H \\P_c = 2P_p+P_b\\ 240 = 2 \cdot a ^{2} +4 \cdot a \cdot 7 \\240 = 2a ^{2} +28 a}\)

I jak to dalej wyliczyć ?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 20:21 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenie w jednych klamrach [latex][/latex]. Symbol mnożenia to \cdot.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Graniastosłup Prawidłowy Czworokątny

Post autor: Lbubsazob »

A równanie kwadratowe umiesz rozwiązać?

\(\displaystyle{ a^2+14a-120=0}\)
Lansiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Graniastosłup Prawidłowy Czworokątny

Post autor: Lansiarz »

A co jeżeli \(\displaystyle{ x _{1} i x _{2}}\) wychodzi na - ? Krawędź nie może być ujemna przecież

Edit : A jednak zle policzyłem Już mam dobrze ! Dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ