Promień kul stycznych wewnętrznie do półkuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
advx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa

Promień kul stycznych wewnętrznie do półkuli

Post autor: advx »

Do naczynia w kształcie połowy kuli o promieniu \(\displaystyle{ R}\) , włożono \(\displaystyle{ 4}\) jednakowe kule , okazało się że płaska pokrywa naczynia jest styczna do każdej z tych kul .
Oblicz promień kul umieszczonych w naczyniu .

wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ R \cdot \frac{1}{2} \cdot ( \sqrt{3} - 1)}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2010, o 15:45 przez advx, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Promień kul stycznych wewnętrznie do półkuli

Post autor: piasek101 »

73377.htm
advx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nysa

Promień kul stycznych wewnętrznie do półkuli

Post autor: advx »

a znalazł ktoś / mógłby narysować rysunek przedstawiający zadanie ?
znacznie ułatwiło by zrozumienie .
ODPOWIEDZ