Stożek wpisany w kulę.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
abigail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 8 lut 2010, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ełk

Stożek wpisany w kulę.

Post autor: abigail »

W kulę, której promień ma długość R, wpisano stożek, którego tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
Wiem, że trzeba rozważyć tu 3 przypadki.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 21:16 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stożek wpisany w kulę.

Post autor: anna_ »

Pewnie chodzi o:
I przypadek \(\displaystyle{ \alpha<45^o}\)
II przypadek \(\displaystyle{ \alpha=45^o}\)
III przypadek \(\displaystyle{ \alpha>45^o}\)
abigail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 8 lut 2010, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ełk

Stożek wpisany w kulę.

Post autor: abigail »

chodzi raczej o położenie stożka w tej kuli.
I promień kuli zawiera sięw podstawie stożka
II stożek położony jest tak wysoko ze ma krótkie tworzące
II podstawa położona jest 'nisko' a wierzchołek 'wysoko'
To wiem ale nie wiem jak się do tego zabrać.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stożek wpisany w kulę.

Post autor: anna_ »

Przecież to dokładnie to samo co napisałam wyżej
abigail
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 8 lut 2010, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ełk

Stożek wpisany w kulę.

Post autor: abigail »

aha ok w takim razie co dalej
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stożek wpisany w kulę.

Post autor: anna_ »



III przypadek

Z \(\displaystyle{ sin(180^o-2\alpha)}\) liczysz \(\displaystyle{ r}\)
potem \(\displaystyle{ |OC|}\) i wysokość stożka
Potem z Pitagorasa liczysz \(\displaystyle{ l}\)

II przypadek
\(\displaystyle{ r=R}\)
\(\displaystyle{ h=R}\)
Tworzącą liczysz z Pitagorasa
ODPOWIEDZ