przekroj osiowy stożka....

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
nataleczka0408
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin

przekroj osiowy stożka....

Post autor: nataleczka0408 »

przekrój osiowy stozka jest trojkątem rownoramiennym o podstawie 8 cm i ramieniu 10 cm. Oblicz miarę kąta środkowego wycinka koła stanowiącego powierzchnię boczną tego stożka.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

przekroj osiowy stożka....

Post autor: Lbubsazob »

Powierzchnia boczna jest jakimś tam wycinkiem koła o promieniu \(\displaystyle{ 10 \ \mbox{cm}}\) (czyli ramię trójkąta w przekroju). Wiadomo, że wycinek koła ma obwód taki, jaki jest obwód podstawy stożka (promień ma \(\displaystyle{ 4 \ \mbox{cm}}\), bo to połowa podstawy trójkąta). Oblicz obwód wycinka, obwód koła to \(\displaystyle{ 20\pi}\) i skorzystaj z proporcji:
\(\displaystyle{ \frac{Obw}{20\pi}= \frac{\alpha}{360^{\circ}}}\)
ODPOWIEDZ