Waga rurki miedzianej
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zwoleń
- Pomógł: 1 raz
Waga rurki miedzianej
Wewnętrzna średnica rurki miedzianej jest równa \(\displaystyle{ 1,5 cm}\) ,a jej ścianka ma grubość \(\displaystyle{ 4mm}\). Gęstość miedzi to \(\displaystyle{ 8,9g/cm ^{3}}\) . Ile wazy \(\displaystyle{ 10m}\) biezacych takiej rurki. Przyjmij, że \(\displaystyle{ \pi=3,14}\)
- Calfy
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Waga rurki miedzianej
Przekrój:
[/url]
Pole liczysz od powierzchni dużego koła odejmując powierzchnię małego koła. Wymiary podstawiaj w cm, to nie będziesz musiał przy gęstości jednostek zamieniać.
Pole mnożysz razy długość rurki i razy gęstość.
[/url]
Pole liczysz od powierzchni dużego koła odejmując powierzchnię małego koła. Wymiary podstawiaj w cm, to nie będziesz musiał przy gęstości jednostek zamieniać.
Pole mnożysz razy długość rurki i razy gęstość.
Waga rurki miedzianej
\(\displaystyle{ ([3,14 \cdot 0,95 ^{2}cm \cdot 1000cm] - [3,14 \cdot 0,75 ^{2}cm \cdot 1000cm]) \cdot 8,9g/cm ^{3} =}\)
\(\displaystyle{ = ([3,14 \cdot 0,9025cm ^{2} \cdot 1000cm] - [3,14 \cdot 0,5625cm ^{2} \cdot 1000cm]) \cdot 8,9g/cm ^{3} =}\)
\(\displaystyle{ = (2833,85cm ^{3} - 1766,25cm ^{3} ) \cdot 8,9g/cm ^{3} =}\)
\(\displaystyle{ = 1067,6cm ^{3} \cdot 8,9g/cm ^{3} =}\)
\(\displaystyle{ = 9501,64g = 950,164dag = 9,50164kg}\)
Mogłem popełnić błąd w obliczeniach więc spostrzegawczego proszę o informacje o tym
\(\displaystyle{ = ([3,14 \cdot 0,9025cm ^{2} \cdot 1000cm] - [3,14 \cdot 0,5625cm ^{2} \cdot 1000cm]) \cdot 8,9g/cm ^{3} =}\)
\(\displaystyle{ = (2833,85cm ^{3} - 1766,25cm ^{3} ) \cdot 8,9g/cm ^{3} =}\)
\(\displaystyle{ = 1067,6cm ^{3} \cdot 8,9g/cm ^{3} =}\)
\(\displaystyle{ = 9501,64g = 950,164dag = 9,50164kg}\)
Mogłem popełnić błąd w obliczeniach więc spostrzegawczego proszę o informacje o tym