ostrosłup i kula
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
ostrosłup i kula
Krawędź podstawy trójkątnego ostrosłupa ma długość a, natomiast krawędzie boczne są do siebie prostopadłe. Wyznacz długość promienia i pole powierzchni kuli opisanej na tym ostrosłupie. jak dla mnei to killler ;] wiem ze Rkuli = \(\displaystyle{ \frac{a\cdot\sqrt{6}}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup i kula
Licz kolejno
krawędź \(\displaystyle{ k}\) z Pitagorasa (\(\displaystyle{ k= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\))
wysokość \(\displaystyle{ H}\) ostrosłupa z Pitagorasa (\(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{6} }{6}}\) )
Potem układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} R+x= \frac{a \sqrt{6} }{6} \\ x^2+( \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} )^2=R^2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
ostrosłup i kula
czyli w podstawie mamy trójkąt rownoboczny tak? dlaczego? myslalem ze równoramienny....
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup i kula
Wydaje mi się, że to wynika z treści zadania.
Krawędź podstawy trójkątnego ostrosłupa ma długość a
przy danej tylko jedej krawędzi byłoby za mało danych (przynajmniej tak mi się wydaje)
Krawędź podstawy trójkątnego ostrosłupa ma długość a
przy danej tylko jedej krawędzi byłoby za mało danych (przynajmniej tak mi się wydaje)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
ostrosłup i kula
\(\displaystyle{ x^{2} + \frac{2 a^{2}}{6} = \frac{ a^{2} }{6} - \frac{2ax \sqrt{6} }{6} + x^{2}
(..)
x = \frac{-a \sqrt{6} }{12}}\)
i co dalej.... ? x wychodzi ujemny....
(..)
x = \frac{-a \sqrt{6} }{12}}\)
i co dalej.... ? x wychodzi ujemny....
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup i kula
\(\displaystyle{ \begin{cases} R+x= \frac{a \sqrt{6} }{6} \\ x^2+( \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} )^2=R^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ (\frac{a \sqrt{6} }{6}-R )^2+( \frac{a \sqrt{3} }{3} )^2=R^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{a^2}{6}- \frac{aR \sqrt{6} }{3}+R^2+ \frac{a^2}{3}=R^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{a^2}{6}- \frac{aR \sqrt{6} }{3}+ \frac{a^2}{3}=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{a^2}{2}- \frac{aR \sqrt{6} }{3}=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{aR \sqrt{6} }{3}=\frac{a^2}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ (\frac{a \sqrt{6} }{6}-R )^2+( \frac{a \sqrt{3} }{3} )^2=R^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{a^2}{6}- \frac{aR \sqrt{6} }{3}+R^2+ \frac{a^2}{3}=R^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{a^2}{6}- \frac{aR \sqrt{6} }{3}+ \frac{a^2}{3}=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{a^2}{2}- \frac{aR \sqrt{6} }{3}=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{a \sqrt{6} }{6}-R \\ \frac{aR \sqrt{6} }{3}=\frac{a^2}{2} \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
ostrosłup i kula
wyszło co nie zmienia faktu ze jak sie wyznaczy x to wychodzi ujemnie... co to oznacza?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup i kula
że środek okręgu leży poza wysokością
Zmień rysunek, wtedy
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a \sqrt{6} }{6}+x=R \\ x^2+( \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} )^2=R^2 \end{cases}}\)
Zmień rysunek, wtedy
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a \sqrt{6} }{6}+x=R \\ x^2+( \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} )^2=R^2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
ostrosłup i kula
Miary kątów trójkąta są równe 15, 30, 135 stopni, najkrótszy bok jest równy 6 cm. Oblicz objętość figury otrzymanej w wyniku obrotu trójkąta wokół boku a.