otwór w stalowym walcu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
morena1305
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 paź 2010, o 12:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubań
Podziękował: 7 razy

otwór w stalowym walcu

Post autor: morena1305 »

W stalowym walcu o wymiarach \(\displaystyle{ H=4 dm, R=6 cm}\), wydrążono cylindryczny otwór, którego objętość stanowi \(\displaystyle{ 20\%}\) objętości całego walca. Oblicz:
a) długość promienia \(\displaystyle{ r}\) tego otworu
b) masę walca po wydrążeniu wiedząc że gęstość stali \(\displaystyle{ p=7,9 \frac{g}{cm^3}}\). Do obliczeń przyjmij \(\displaystyle{ \pi =3,14}\) i wynik podaj z dokładnością do \(\displaystyle{ 0,1kg}\).
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, o 16:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex] i [/latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

otwór w stalowym walcu

Post autor: florek177 »

a)
\(\displaystyle{ \pi \, x^{2} \, H = \frac{20}{100} \, \pi \, r^{2} \, H \,\,\, \rightarrow \,\, x = ...}\)
ODPOWIEDZ