stożek i jego pow. boczna
- grzesasia
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 sty 2008, o 12:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu :)
stożek i jego pow. boczna
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm. Podstawa tego stożka jest kołem o jakim promieniu???
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 12:15
- Płeć: Kobieta
stożek i jego pow. boczna
Promień podtawy wynosi 6 cm.
1. Trzeba obliczyc obwód tego półkola:
\(\displaystyle{ O_b=2 \pi r\\
O_b= 1/2 \cdot 2 \pi r\\
O_b=12 \pi}\)
2. Promień z obwodu:
\(\displaystyle{ O_b=12 \pi \\
12 \pi =2 \pi r \ / \ :2 \pi \\
r=6 \ cm}\)
1. Trzeba obliczyc obwód tego półkola:
\(\displaystyle{ O_b=2 \pi r\\
O_b= 1/2 \cdot 2 \pi r\\
O_b=12 \pi}\)
2. Promień z obwodu:
\(\displaystyle{ O_b=12 \pi \\
12 \pi =2 \pi r \ / \ :2 \pi \\
r=6 \ cm}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 21:20 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .