objętość i pole walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lukasnnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

objętość i pole walca

Post autor: lukasnnn »

Prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2} cm}\) i \(\displaystyle{ 5cm}\) obracamy dookoła prostej równoległej do dłuższego boku i oddalonej od niego o \(\displaystyle{ 3cm}\). Oblicz objętość, pole całkowite.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

objętość i pole walca

Post autor: Sherlock »


Objętość otrzymanej bryły to różnica objętości walca o promieniu podstawy \(\displaystyle{ 3+3 \sqrt{2} cm}\) i objętości walca o promieniu podstawy \(\displaystyle{ 3 cm}\). Pole całkowite to suma pól powierzchni bocznych obu walców oraz dwa razy różnica pola koła o promieniu \(\displaystyle{ 3+3 \sqrt{2} cm}\) i pola koła o promieniu \(\displaystyle{ 3 cm}\).
ODPOWIEDZ