bryły obrotowe - stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lukasnnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

bryły obrotowe - stożek

Post autor: lukasnnn »

Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o polu \(\displaystyle{ 48 \sqrt{2} cm^{2}}\). Tworząca jest nachylona do podstawy pod katem o mierze L \(\displaystyle{ (tg \alpha = \sqrt{2})}\). Oblicz objętość i całkowite pole powierzchni tego stożka.

Proszę o jakąś wskazówkę.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

bryły obrotowe - stożek

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{h}{r}= \sqrt{2} \\ \frac{2rh}{2} =48 \sqrt{2} \end{cases}}\)

Tworzącą z Pitagorasa
lukasnnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

bryły obrotowe - stożek

Post autor: lukasnnn »

Dziękuje za odpowiedź, zaraz po napisaniu pytania wpadłem na rozwiązanie (ale już nie dało się usunąć wątku).
ODPOWIEDZ