Oblicz dlugosc krawedzi czworoscianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Dominika7895
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2010, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: małopolska

Oblicz dlugosc krawedzi czworoscianu

Post autor: Dominika7895 »

Oblicz dlugość krawędzi bocznej czworościanu foremnego, mając daną wysokośc równą \(\displaystyle{ 4\sqrt{6}}\)
Mam nadziej, ze ktos mi pomoże. )
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, o 20:48 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz dlugosc krawedzi czworoscianu

Post autor: anna_ »

Poszukaj wzoru na wysokość czworościanu foremnego.
Dominique
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz dlugosc krawedzi czworoscianu

Post autor: Dominique »

Witaj,
musisz skorzystać ze wzoru:

\(\displaystyle{ h = a \sqrt \frac {2}{3} = \frac { \sqrt 6}{3} a}\)
ODPOWIEDZ