Pole podstawy stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Febrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 paź 2010, o 09:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pole podstawy stożka

Post autor: Febrow »

Powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu jest wycinek koła o kącie alfa i promieniu 12cm. Oblicz pole podstawy tego stożka, jeśli alfa wynosi 240 stopni
Od czego tu zacząć, z czego skorzystać?
milka333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 17 razy

Pole podstawy stożka

Post autor: milka333 »

Zacznij od wzoru na długość łuku \(\displaystyle{ L= \frac{ \alpha }{360}*2 \pi r}\) tak wygląda jeśli dobrze pamiętam. \(\displaystyle{ \alpha =240}\), \(\displaystyle{ r=12}\). Wynik potraktuj jako obwód podstawy. Czyli \(\displaystyle{ L=Obw=2 \pi R}\). Wyznacz z tego R i podstaw do wzoru na pole koła (twojej podstawy) \(\displaystyle{ P= \pi R^2}\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ