Witam, szukam tu pomocy gdyż popytałem już wszystkich znajomych i nikt nie umiał zrobić następującego zadania.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca, którego przekrojem osiowym jest prostokąt o polu \(\displaystyle{ 144cm^{2}}\), wiedząc, że stosunek długości boków tego prostokąta jest równy \(\displaystyle{ 9:4}\) (rozpatrz dwa przypadki).
Mam nadzieje że pomożecie mi szybciutko, bo muszę dzisiaj w szkole mieć to zadanie na 12:00
Dziękuję z góry wszystkim którzy się tym zainteresują
Znajdź objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
Znajdź objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 09:45 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu. Nazywaj tematy tak, by było mniej więcej wiadomo o jakie zadanie chodzi.
Powód: Poprawa nazwy tematu. Nazywaj tematy tak, by było mniej więcej wiadomo o jakie zadanie chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Znajdź objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
Wskazówka - układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
ab=144\\
\frac{a}{b}=\frac{9}{4}\end{cases}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
ab=144\\
\frac{a}{b}=\frac{9}{4}\end{cases}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Znajdź objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
a, b - boki prostokąta
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{9}{4} = \frac{a}{b} \\ a \cdot b=144 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{9}{4} = \frac{a}{b} \\ a \cdot b=144 \end{cases}}\)
Znajdź objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
Ok już prubuję to zrobić dzięki. Jak by co to zaraz się zgłoszę jeszcze raz
-- 20 paź 2010, o 09:58 --
Ok, z tym sobie poradziłem nawet sprawnie dzięki waszej podpowiedzi, ale mam jeszcze takie jedno.
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 40cm i tworzy z jego podstawą kąt alfa . Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca, jeśli tangens alfa wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
Nie wiem jak rozkminić to zadanie z tangensa
-- 20 paź 2010, o 09:58 --
Ok, z tym sobie poradziłem nawet sprawnie dzięki waszej podpowiedzi, ale mam jeszcze takie jedno.
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 40cm i tworzy z jego podstawą kąt alfa . Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca, jeśli tangens alfa wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
Nie wiem jak rozkminić to zadanie z tangensa