Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
pole podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe sumie pól ścian bocznych, a krawędź podstawy ma długość 2cm. Oblicz długość krawędzi bocznej tego graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 19:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Podstawą jest sześciokąt foremny, który składa się z 6 trójkątów równobocznych o boku 2.
\(\displaystyle{ P_p=6 \cdot \frac{2^2\sqrt3}{4}}\)
I to jest równe polu bocznemu, które składa się z 6 prostokątów o bokach \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ H}\).
\(\displaystyle{ P_b=6 \cdot 2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ P_p=6 \cdot \frac{2^2\sqrt3}{4}}\)
I to jest równe polu bocznemu, które składa się z 6 prostokątów o bokach \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ H}\).
\(\displaystyle{ P_b=6 \cdot 2 \cdot H}\)