Oblicz V? i PC?
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
Oblicz V? i PC?
Oblicz V? i Pc? w ostrosłupie prawidlowym czworokatnym o dlugosci 8 i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) .
\(\displaystyle{ P_p=8 \\
V= \frac{1}{3} \cdot 32 \sqrt{3}}\)
dobrze jest?
\(\displaystyle{ P_p=8 \\
V= \frac{1}{3} \cdot 32 \sqrt{3}}\)
dobrze jest?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, o 18:48 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Oblicz V? i PC?
Czegoś brak - tylko domyślać się można.Arleta19912 pisze:Oblicz V? i Pc? w ostrosłupie prawidlowym czworokatnym o dlugosci 8 i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz V? i PC?
Możemy domyślać się , że chodzi o wysokość ściany bocznej, albo o krawędź boczną... Dlatego lepiej miećte dane, gdzyż na tę chwilę zadania rozwiązać się nie da.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
Oblicz V? i PC?
No nie wiem. w kazdym badz razie
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 8 \cdot 4 \sqrt{3} = \frac{1}{3} \cdot 32 \sqrt{3}}\)
tak?
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 8 \cdot 4 \sqrt{3} = \frac{1}{3} \cdot 32 \sqrt{3}}\)
tak?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, o 18:49 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Oblicz V? i PC?
Nie istnieją ostrosłupy o przekątnej (jakiejkolwiek) nachylonej do podstawy pod kątem 60.Arleta19912 pisze:dlaczego nie robimy??? Hahaha;)
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
Oblicz V? i PC?
przepraszam. Bok=8-- 18 paź 2010, o 17:58 --a jest nachylona do pl podstawy pod katem 60 stopni
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz V? i PC?
Wreszcie coś konkretnego. Ale to się nazywa KRAWĘDŹ BOCZNA.
Własności trójkąta 30 60 90 stopni. Boki\(\displaystyle{ 2a, a a \sqrt{3}; 2a=8;a=4;a \sqrt{3}=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)to wysokość bryły
4 to połowa przekątenej podstawy.
miłego liczenia.
Pozdrawiam.
Własności trójkąta 30 60 90 stopni. Boki\(\displaystyle{ 2a, a a \sqrt{3}; 2a=8;a=4;a \sqrt{3}=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)to wysokość bryły
4 to połowa przekątenej podstawy.
miłego liczenia.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
Oblicz V? i PC?
Tyle to ja mam juz zapisane. powyzej sa obliczenia .tylko Mi napisz czy to dobrze. a jak zle to cio?