Objętość czworościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lansiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Objętość czworościanu

Post autor: Lansiarz »

zad.1
\(\displaystyle{ P=16 cm ^{2} \ V = ?}\)

\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} Pp \cdot h}\)

\(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)

\(\displaystyle{ 16 = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} / \cdot 4}\)

\(\displaystyle{ 64 = a ^{2} \sqrt{3} / \cdot \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ 64 \sqrt{3} = 3a ^{2} /:3}\)

\(\displaystyle{ a ^{2} = \frac{64 \sqrt{3} }{3} / \cdot \sqrt{}}\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{ \frac{64 \sqrt{3} }{3} }}\)

\(\displaystyle{ h = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ h = \frac{ \sqrt{ \frac{64 \sqrt{3} }{3} \cdot \sqrt{3} } }{2}}\)

\(\displaystyle{ h = ?}\)

I co dalej ? Chyba gdzieś błąd po drodze

zad.2
\(\displaystyle{ P _{p} = 24 \ V= ?}\)

\(\displaystyle{ 24 = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} / \cdot 4}\)

\(\displaystyle{ 96 = a ^{2} \sqrt{3} / \cdot \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ 96 \sqrt{3} = 3a ^{2} /:3}\)


\(\displaystyle{ a ^{2} = 32 \sqrt{3} / \cdot \sqrt{}}\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{32 \sqrt{3} }}\)

\(\displaystyle{ h = \frac{ \sqrt{32 \sqrt{3} } \cdot \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ h = ?}\)

I ile h będzie? Chyba też tu mam błąd ?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 16:08 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Mnożenie: \cdot
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Objętość czworościanu

Post autor: Inkwizytor »

Chce się upewnić zanim sprawdzę, czy P to powierzchnia całkowita czy tylko jednej ściany?
Lansiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Objętość czworościanu

Post autor: Lansiarz »

P - Powierzchnia całkowita
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Objętość czworościanu

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ h = \frac{ \sqrt{ \frac{64 \sqrt{3} }{3}* \sqrt{3} } }{2}= \frac{ \sqrt{64}}{2}}\)

-- 17 paź 2010, o 11:17 --
Lansiarz pisze:P - Powierzchnia całkowita
To w pierwszym masz źle (na podstawie mojego pytanie chyba już wiesz co )-- 17 paź 2010, o 11:20 --Ale to h które Ci przekształciłem i tak jest źle bo błędnie wciągnąłeś \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) pod cały pierwiastek
Lansiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Objętość czworościanu

Post autor: Lansiarz »

To ile a powinno być w tym pierwszym zadaniu ? A w drugim dobrze jest czy tez zle ? ; /
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Objętość czworościanu

Post autor: Inkwizytor »

W pierwszym przyrównałeś pole pow całkowitej czworościanu do wzoru na pole pow trójkąta równobocznego.
W drugim dobrze po przekształceniach masz \(\displaystyle{ h=2 \sqrt{6} \sqrt[4]{3}}\). Niestety taki wynik bo dana jest "zbyt okrągła" jak na trójkąt równoboczny.

Chciałbym tylko zwrócić uwagę że wysokość podstawy/ściany bocznej (whatever) nie jest wysokością czworościanu. Więc to h które wyliczasz owszem przyda się dalej ale nie jest to H bryły.
ODPOWIEDZ