V i pole powierzchni stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 paź 2010, o 17:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świebodzice
V i pole powierzchni stożka
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka powstałego przez obrót trójkąta prostokątnego dookoła przyprostokątnej długości \(\displaystyle{ h}\), która tworzy przeciwprostokątną kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
Ostatnio zmieniony 15 paź 2010, o 17:24 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
V i pole powierzchni stożka
Z treści zadania wynika, że przyprostokątna \(\displaystyle{ h}\) w trójkącie jest po obrocie wysokością stożka.
Należy wyznaczyć długość drugiej przyprostokątnej (promienia podstawy \(\displaystyle{ r}\) stożka) oraz długość przeciwprostokątnej (tworzącej \(\displaystyle{ l}\) stożka).
Z definicji tangensa i kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym dostajemy odpowiednio: \(\displaystyle{ r=h\tg\alpha, l=\frac{h}{\cos\alpha}}\).
Wykorzystaj te dane oraz odpowiednie wzory do wyznaczenia pola powierzchni i objętości stożka.
Należy wyznaczyć długość drugiej przyprostokątnej (promienia podstawy \(\displaystyle{ r}\) stożka) oraz długość przeciwprostokątnej (tworzącej \(\displaystyle{ l}\) stożka).
Z definicji tangensa i kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym dostajemy odpowiednio: \(\displaystyle{ r=h\tg\alpha, l=\frac{h}{\cos\alpha}}\).
Wykorzystaj te dane oraz odpowiednie wzory do wyznaczenia pola powierzchni i objętości stożka.