długosc przekątnych
długosc przekątnych
Ściany boczne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są kwadratami, każdy o polu 3. Oblicz długosc jego przekątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
długosc przekątnych
Długości przekątnych podstaw graniastosłupa:
\(\displaystyle{ a = \sqrt{3}}\) - długość krawędzi graniastosłupa
\(\displaystyle{ l _{1} = \sqrt{3} \sqrt{3} = 3}\)
\(\displaystyle{ l _{2} = 2 \cdot \sqrt{3}}\)
Dalej już prosta sprawa (z Tw. Pitagorasa obliczasz długości przekątnych graniastosłupa)
\(\displaystyle{ a = \sqrt{3}}\) - długość krawędzi graniastosłupa
\(\displaystyle{ l _{1} = \sqrt{3} \sqrt{3} = 3}\)
\(\displaystyle{ l _{2} = 2 \cdot \sqrt{3}}\)
Dalej już prosta sprawa (z Tw. Pitagorasa obliczasz długości przekątnych graniastosłupa)