stozek w walcu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
cowboyfromhell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bialystok

stozek w walcu

Post autor: cowboyfromhell »

Stozek wpisano w walec o wysokosci h. Podstawa stozka lezy na podstawie dolnej walca, a wierzcholek stozka lezy w srodku gornej podstawy walca. Powierzchnie boczne stozka i walca sa rowne. wyznacz objetosc stozka oraz kat \(\displaystyle{ \alpha}\), jaki tworzy tworząca stozka z jego wysokoscia.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

stozek w walcu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ h_{w} = h_{s}=h}\)

\(\displaystyle{ \pi r l = 2\pi r h}\)

\(\displaystyle{ l=\frac{2\pi r h}{\pi r} = 2h}\)

\(\displaystyle{ r^2=l^2-h^2 = (2h)^2-h^2 = 3h^2 \Rightarrow r=h\sqrt{3}}\)


\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2 h = \frac{1}{3}\pi (h\sqrt{3})^2 \cdot h = \frac{1}{3}\pi \cdot 3h^2 \cdot h = h^3\pi (j^3)}\)


\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{h}{l} = \frac{h}{2h} = \frac{1}{2} = 60^o}\)
ODPOWIEDZ