Witam. Mam do rozwiązania takie oto zadanie. Podpunkt a) potrafię zrobić, ale mam problem z b) i c). Czy mogłabym liczyć na czyjąś pomoc?
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm.Oblicz długość przekątnej tego graniastosłupa jeśli tworzy ona:
a) z przekątną podstawy kąt \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\)
b) z jedną z krawędzi bocznych kąt \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\)
c) z przekątną jednej ze ścian bocznych kąt \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\)
Pozdrawiam.
Przekątna graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 1 raz
Przekątna graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 20:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Przekątna graniastosłupa
rysunek probowal zrobic? a) i b) jest latwe, zrob rysunek, zaznacz wszystko i powinienes sobie poradzic. Jezeli chodzi o c) to trzeba ulozyc rownanie, najpierw sprobuj to sam zrobic a jak sobie nie poradzisz to Ci pomoge
- mariolawiki1
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 24 razy
Przekątna graniastosłupa
b) Zauważ, że krawędź boczna, przekątna podstawy i przekatna graniastosłupa tworzą trójkąt, który jest połową trójkąta równobocznego (kąt między przekątną graniastosłupa a przekątną podstawy wynosi 60 stopni)
niech x oznacza przekątną graniastosłupa
wtedy przekątna podstawy wynosi \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)
Ponieważ graniastosłup jest prawidłowy to w podstawie ma kwadrat. Zatem przekątna podstawy jest równa \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} =4 \sqrt{2} \Rightarrow x=8 \sqrt{2}}\)
niech x oznacza przekątną graniastosłupa
wtedy przekątna podstawy wynosi \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)
Ponieważ graniastosłup jest prawidłowy to w podstawie ma kwadrat. Zatem przekątna podstawy jest równa \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} =4 \sqrt{2} \Rightarrow x=8 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 1 raz
Przekątna graniastosłupa
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Ale ja mam do obliczenia przekątną graniastosłupa, nie przekątną podstawy.
Zupełnie tego nie widzę, chociaż naprawdę próbuje to sobie narysować.
Ale ja mam do obliczenia przekątną graniastosłupa, nie przekątną podstawy.
Zupełnie tego nie widzę, chociaż naprawdę próbuje to sobie narysować.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 20:45 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Przekątna graniastosłupa
masz tutaj:
a jezeli chodzi o rysunek, to narysuj sobie prostopadloscian gdzie w podstawie masz kwadrat o boku 4. Teraz polacz 2 przeciwlegle wierzcholki tego prostopadloscianu odcinkiem, to bedzie przekatna. potrafisz to zrobic?mariolawiki1 pisze:wtedy przekątna podstawy wynosi \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)
[...]
\(\displaystyle{ x=8 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 paź 2010, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Przekątna graniastosłupa
Ja chyba rozwiązywałem podobne zadanie więc zobacz sobie na moim blogu tam też będę dodawał nowe zadania z geometrii. Mógłbym je wkleić tutaj ale warto zobaczyć też na mim blogu