Graniastosłup Prosty - Pole Boczne
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
Graniastosłup Prosty - Pole Boczne
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Pola przekrojów płaszczyznami zawierającymi przekątne podstawy i krawędzie boczne graniastosłupa są równe odpowiednio: \(\displaystyle{ 10cm^2}\) i \(\displaystyle{ 15cm^2}\). Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 21:31 przez lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Graniastosłup Prosty - Pole Boczne
Strasznie to niejasne...Virusik pisze:Pola przekrojów płaszczyznami zawierającymi podstawy i krawędzie boczne graniastosłupa są równe odpowiednio: 10cm^2 i 15cm^2.
A możesz to doprecyzować/przepisac dokładna tresc/zamieścić rysunek?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Graniastosłup Prosty - Pole Boczne
\(\displaystyle{ d_{1} \cdot b = 10 \Rightarrow b=\frac{10}{d_{1}}}\)
\(\displaystyle{ d_{2} \cdot b = 15 \Rightarrow b=\frac{15}{d_{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{d_{1}} = \frac{15}{d_{2}}}\)
\(\displaystyle{ d_{1}=\frac{2}{3}d_{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{\left( \frac{1}{2}d_{1} \right) ^2 + \left( \frac{1}{2}d_{2} \right) ^2} = \sqrt{\left( \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3}d_{2} \right) ^2 + \left( \frac{1}{2}d_{2} \right) ^2} = \sqrt{\frac{1}{9}d_{2}^2 + \frac{1}{4}d_{2}^2} = \sqrt{\frac{13}{36}d_{2}^2} = \frac{\sqrt{13}}{6}d_{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{pb}=4ab = 4 \cdot \frac{\sqrt{13}}{6}d_{2} \cdot \frac{15}{d_{2}} = 10\sqrt{13} \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ d_{2} \cdot b = 15 \Rightarrow b=\frac{15}{d_{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{d_{1}} = \frac{15}{d_{2}}}\)
\(\displaystyle{ d_{1}=\frac{2}{3}d_{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{\left( \frac{1}{2}d_{1} \right) ^2 + \left( \frac{1}{2}d_{2} \right) ^2} = \sqrt{\left( \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3}d_{2} \right) ^2 + \left( \frac{1}{2}d_{2} \right) ^2} = \sqrt{\frac{1}{9}d_{2}^2 + \frac{1}{4}d_{2}^2} = \sqrt{\frac{13}{36}d_{2}^2} = \frac{\sqrt{13}}{6}d_{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{pb}=4ab = 4 \cdot \frac{\sqrt{13}}{6}d_{2} \cdot \frac{15}{d_{2}} = 10\sqrt{13} \ cm^2}\)