Przekątna prostopadłościanu ma długość D i tworzy z płaszczyznami ścian bocznych kąty o miarach alpha , eta . Oblicz objętość i pole powierzchni prostopadłościanu.
... d1e5e.html
Pole / Objętość - Prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
Pole / Objętość - Prostopadłościanu
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 20:31 przez Virusik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Pole / Objętość - Prostopadłościanu
Oznaczmy sobie:
a,b - długości boków podstaw
c,d - długości przekątnych ścian bocznych
\(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{a}{D} \Rightarrow a =sin(\alpha) \cdot D}\)
\(\displaystyle{ sin(\beta) = \frac{b}{D} \Rightarrow b =sin(\beta) \cdot D}\)
\(\displaystyle{ cos(\beta) = \frac{c}{D} \Rightarrow c =cos(\beta) \cdot D}\)
Z Tw. Pitagorasa obliczasz wysokość prostopadłościanu.
Dalej juz prosta sprawa...
a,b - długości boków podstaw
c,d - długości przekątnych ścian bocznych
\(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{a}{D} \Rightarrow a =sin(\alpha) \cdot D}\)
\(\displaystyle{ sin(\beta) = \frac{b}{D} \Rightarrow b =sin(\beta) \cdot D}\)
\(\displaystyle{ cos(\beta) = \frac{c}{D} \Rightarrow c =cos(\beta) \cdot D}\)
Z Tw. Pitagorasa obliczasz wysokość prostopadłościanu.
Dalej juz prosta sprawa...