zad.2 Oblicz obiętość graniastosłupa prawidłowego 6 kątnego którego krawędż podstawy ma 12cm,wysokość 15cm,.
Zad.3 Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej tworzą kąt alfa taki,że sin alfa ma pięć/trzynastych.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostosłupa.
zad.4.Przekątna ,,D'prostokątna będącego przekroirm osiowym walca ma dłudość 12cm i tworzy z podstawą kat alfa 30 stopni.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca i jego obiętość
Za rozwiązania będę bardzo wdziętna rozwiązywałam sama ale mam obawy czy dobrze
graniastosłupy ostrosłupy walce
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
graniastosłupy ostrosłupy walce
1.
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{1}{4} \cdot 6 \cdot 6 ^{2} \cdot ctg \frac{\pi}{6} =...}\)
\(\displaystyle{ V = p _{p} \cdot H}\)
-- 12 paź 2010, o 10:55 --
2.
W trójkącie prostokątnym o bokach H, \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) , h mamy:
H - wysokość ostrosłupa,
h - wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa,
a - długość krawędzi podstawy ostrosłupa
\(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{5}{13}= \frac{ \frac{a}{2} }{h} \Rightarrow a= \frac{10}{13} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P _{pc}= ( \frac{10}{13} h) ^{2} +4 \cdot \frac{1}{2} \cdot h \cdot \frac{10}{13} \cdot h =...}\)-- 12 paź 2010, o 11:04 --3.
\(\displaystyle{ sin(30 ^{o} ) = \frac{H}{12} \Rightarrow H =...}\)
\(\displaystyle{ cos(30 ^{o} ) = \frac{d}{12} \Rightarrow d =...}\)
H - wysokość walca
d - średnica podstawy
Dalej już prosta sprawa
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{1}{4} \cdot 6 \cdot 6 ^{2} \cdot ctg \frac{\pi}{6} =...}\)
\(\displaystyle{ V = p _{p} \cdot H}\)
-- 12 paź 2010, o 10:55 --
2.
W trójkącie prostokątnym o bokach H, \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) , h mamy:
H - wysokość ostrosłupa,
h - wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa,
a - długość krawędzi podstawy ostrosłupa
\(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{5}{13}= \frac{ \frac{a}{2} }{h} \Rightarrow a= \frac{10}{13} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P _{pc}= ( \frac{10}{13} h) ^{2} +4 \cdot \frac{1}{2} \cdot h \cdot \frac{10}{13} \cdot h =...}\)-- 12 paź 2010, o 11:04 --3.
\(\displaystyle{ sin(30 ^{o} ) = \frac{H}{12} \Rightarrow H =...}\)
\(\displaystyle{ cos(30 ^{o} ) = \frac{d}{12} \Rightarrow d =...}\)
H - wysokość walca
d - średnica podstawy
Dalej już prosta sprawa