Graniastosłupy - dwa zadania
Graniastosłupy - dwa zadania
Zad. 1
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz:
a) tangens kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) sinus kąta między przekątną ściany bocznej a przekątną podstawy, wychodzącymi z tego samego wierzchołka
c) cosinus kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy.
Zad.2
Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\), a krawędź podsatwy ma długość \(\displaystyle{ 2}\). Oblicz:
a)cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) sinus kąta między przekątną jednej ściany bocznej a krawędzią podstawy zawartą w sąsiedniej ścianie bocznej, wychodzącymi z tego samego wierzchołka
c) miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz:
a) tangens kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) sinus kąta między przekątną ściany bocznej a przekątną podstawy, wychodzącymi z tego samego wierzchołka
c) cosinus kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy.
Zad.2
Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\), a krawędź podsatwy ma długość \(\displaystyle{ 2}\). Oblicz:
a)cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) sinus kąta między przekątną jednej ściany bocznej a krawędzią podstawy zawartą w sąsiedniej ścianie bocznej, wychodzącymi z tego samego wierzchołka
c) miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2010, o 23:18 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Graniastosłupy - dwa zadania
1. wykonaj rysunek
a) zaznacz te przekatna, wyznacz jej dlugosc i skorzystaj z definicji funkcji trygonometrycznych
b,c) podobnie, gdybys mial problemy mow
a) zaznacz te przekatna, wyznacz jej dlugosc i skorzystaj z definicji funkcji trygonometrycznych
b,c) podobnie, gdybys mial problemy mow
Graniastosłupy - dwa zadania
W zad.1 obliczyłam przykład A wyszło mi że \(\displaystyle{ tg=2}\) ale nie wiem jak zrobić B i C ;-/
Graniastosłupy - dwa zadania
No tak masz rację, ale przecież trygonometrie stosujemy w trójkątach prostokątnych... to tu mam obliczyć najpierw z jednego trójkąta a później z drugiego i to dodać czy jakoś inaczej??
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Graniastosłupy - dwa zadania
masz tam trojkat rownoramienny o bokach \(\displaystyle{ \sqrt5,\sqrt5,\sqrt2}\) oblicz sinus kata przy jego podstawie, to jest szukany kat
Graniastosłupy - dwa zadania
A skąd wziąłeś te dane \(\displaystyle{ \sqrt{5} \sqrt{5} \sqrt{2}}\) ?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Graniastosłupy - dwa zadania
zaznacz przekatna podstawy i sciany bocznej wychodzace z tego samego wierzcholka, a nastepnie polacz odcinkiem konce tych przekatnych i oblicz jego dlugosc
Graniastosłupy - dwa zadania
I zrobiłam tak to wyszło mi że ten odcinek łączący końc\(\displaystyle{ a \sqrt{5}}\)e przekątnych wynosi
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Graniastosłupy - dwa zadania
zauwaz ze taki trojkat sklada sie z dwoch trojkatow prostokatnych o bokach \(\displaystyle{ \sqrt5,\frac{\sqrt2}{2},c}\), dlugosc boku \(\displaystyle{ c}\) obliczysz z tw Pitagorasa i stad juz latwo znajdziesz wynik