mam takie zadanie za które nie mam pojęcia jak się zabrać...
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym promień okręgu opisanego na podstawie jest równy \(\displaystyle{ 10\ \mbox{cm}}\), a wysokość \(\displaystyle{ 30 \ \mbox{cm}}\). Wyznacz z dokładnością do 1 stopnia:
a) kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) nachylenia krawędzi bocznych do płaszczyzny podstawy
b) kąt \(\displaystyle{ \beta}\) nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
Ostrosłup prawidłowy sześcikątny
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Ostrosłup prawidłowy sześcikątny
Promień okręgu opisanego na 6-kącie foremnym to długość jego boku.
Kąt nachylenia krawędzi bocznej: \(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{H}{a}}\).
Do kąta nachylenia ściany bocznej musisz znać wysokość jednego z 6 trójkątów równobocznych w podstawie - to ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego.
Kąt nachylenia krawędzi bocznej: \(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{H}{a}}\).
Do kąta nachylenia ściany bocznej musisz znać wysokość jednego z 6 trójkątów równobocznych w podstawie - to ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup prawidłowy sześcikątny
No to masz dane:
\(\displaystyle{ H=30}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ a=10}\) - bok sześciokąta
a) Licz \(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{a}{H}}\) i odczytaj kąt z tablic
b) policz wysokość \(\displaystyle{ h}\) trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ 10}\)
potem
\(\displaystyle{ tg\beta= \frac{H}{h}}\)
\(\displaystyle{ H=30}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ a=10}\) - bok sześciokąta
a) Licz \(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{a}{H}}\) i odczytaj kąt z tablic
b) policz wysokość \(\displaystyle{ h}\) trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ 10}\)
potem
\(\displaystyle{ tg\beta= \frac{H}{h}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Lubelski
- Podziękował: 9 razy
Ostrosłup prawidłowy sześcikątny
a możecie mi to plus minut pokazać jak to na rysunku będzie wyglądać? bo ja i matematyka to dwie rzeczy które się odpychają jak magnesy + i -