pole powierzchni bocznej granistosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bera17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 4 mar 2009, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

pole powierzchni bocznej granistosłupa

Post autor: bera17 »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(\displaystyle{ d}\) i tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa, wiedząc że \(\displaystyle{ d=20, \tg\alpha =\frac{4}{3}}\).
Ostatnio zmieniony 7 paź 2010, o 18:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole powierzchni bocznej granistosłupa

Post autor: Sherlock »

Myślę, że rysunek pomoże
bera17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 4 mar 2009, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

pole powierzchni bocznej granistosłupa

Post autor: bera17 »

no właśnie rys. nie pomógł bo wogóle nie wiem za co sie zabrac bo nie było mnie na tej lekcji a na jutro musze miec zrobione zadanko
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole powierzchni bocznej granistosłupa

Post autor: Sherlock »

Zauważ zielony trójkąt prostokątny - z tw. Pitagorasa wylicz x. Mając x wylicz wysokość graniastosłupa (też z tw. Pitagorasa). Powierzchnia boczna to suma pól ścian bocznych (czterech prostokątów).
ODPOWIEDZ