Przekrój graniastosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
adamo1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Przekrój graniastosłupa.

Post autor: adamo1592 »

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny ABC, którego boki AB i BC mają po 7 cm długości, a długość boku AC jest równa 2 cm. Przez bok AC poprowadzono płaszczyznę nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{6}}\)i przecinającą przeciwległą krawędź boczną w punkcie D. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekrój graniastosłupa.

Post autor: anna_ »

AU
AU
226965b43634a590m.png (17.12 KiB) Przejrzano 50 razy
[/url]

Licz kolejno
1.\(\displaystyle{ BE}\) Z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\)
2. \(\displaystyle{ DE}\) z \(\displaystyle{ cos30^o}\)
3. pole przekroju
ODPOWIEDZ