Mam problem z rozwiązaniem:
Oblicz pole i objętość stożka , którego powierzchnią boczną jest wycinka koła o promieniu
10 cm i kącie 90 stopni.
oblicz pole i objętość stożka
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
oblicz pole i objętość stożka
l-tworząca stożka
r-promień podstawy stożka
\(\displaystyle{ Pb=\frac{90}{360}\cdot \Pi l^2\\2\Pi r=\frac{90}{360}\cdot 2\Pi l}\)
\(\displaystyle{ Pb=25\Pi cm^2\\r=2,5cm\\Pp=6,25\Pi cm^2}\)
Masz długość l i r, liczysz wysokość stożka z tw. Pitagorasa, a następnie objętość.
r-promień podstawy stożka
\(\displaystyle{ Pb=\frac{90}{360}\cdot \Pi l^2\\2\Pi r=\frac{90}{360}\cdot 2\Pi l}\)
\(\displaystyle{ Pb=25\Pi cm^2\\r=2,5cm\\Pp=6,25\Pi cm^2}\)
Masz długość l i r, liczysz wysokość stożka z tw. Pitagorasa, a następnie objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
oblicz pole i objętość stożka
poproszę o rozwiązanie do końca ,bo matemartkę miałam ostatnio 18 lat temu
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
oblicz pole i objętość stożka
\(\displaystyle{ H^2=l^2-r^2\\V=\frac{1}{3}\cdot Pp H}\)
Podstawiasz do pierwszego wzoru l i r (ktore wyliczyłaś wcześniej), otrzymujesz wysokość H.
Dalej masz już wszystki dane, aby obliczyć objętość V. Podstwiasz i koniec zabawy.
Podstawiasz do pierwszego wzoru l i r (ktore wyliczyłaś wcześniej), otrzymujesz wysokość H.
Dalej masz już wszystki dane, aby obliczyć objętość V. Podstwiasz i koniec zabawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
oblicz pole i objętość stożka
nie mogę sobie poradzić z rozwiązaniem tego zadania ,proszę o rozwiązanie,starej babie zachciało się szkoły....
[ Dodano: 18 Listopad 2006, 07:25 ]
które jest to l?
[ Dodano: 18 Listopad 2006, 07:25 ]
które jest to l?