Objetosc kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
blackinnocence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 paź 2010, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Objetosc kuli

Post autor: blackinnocence »

W trojkacie ABD dane sa |AB| = c, \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) BAC = \(\displaystyle{ \alpha}\) , \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) ABC = \(\displaystyle{ \beta}\). Trojkat ten wpisano w okrag. Wyznacz objetosc kuli powstalej przez obrot kola, ograniczonego tym okregiem, wokol dowolnej prostej przechodzacej przez srodek tego kola.


Odp. \(\displaystyle{ \frac{\pi c^{3}}{6sin^{3}( \alpha + \beta)}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Objetosc kuli

Post autor: piasek101 »

Literówka w treści - szczegół.

Z sinusów R i wstawiać do wzoru na objętość.
ODPOWIEDZ