Tg kata nachylenia

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
blackinnocence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 paź 2010, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Tg kata nachylenia

Post autor: blackinnocence »

Dany jest ostroslup prawidlowy czworokatny o podstawie ABCD i wierzcholku S, w ktorym |AS| = 3/2|AB|. Na odcinkach BS i DS obrano odpowiednie punkty E i F tak ze |ES| = 2|BE|, |FS|=2|DF|. Przez punkty A, E, F poprowadzono płaszczyzne. Oblicz tg kata nachylenia przekroju do plaszczyzny podstawy ostroslupa.

Oznaczylam krawedz podstawy AB =x, SE=2a, BE=a, uzaleznilam wszystko od x.

Przekrojem jest deltoid. Jedna z Krawedzi deltoidu − czyli AE= \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}x}{2}}\), wysokosc tego ostroslupa - \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{7}x}{2}}\)i nie wiem co dalej?

Odp.\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{14}}{6}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Tg kata nachylenia

Post autor: piasek101 »

EF jest równoległy do przekątnej podstawy i odległy od niej o jedną trzecią wysokości ostrosłupa (Tales).
ODPOWIEDZ