graniastosłupy i ostrosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
barthez1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 paź 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin

graniastosłupy i ostrosłupy

Post autor: barthez1992 »

1. Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna granistołstupa ma 2 dm i tworzy z krawędzią postawy kąt 60. Oblicz objętość granistosłupa.

2. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a i jest dwa razy krótsza niż krawędź boczna tego ostrosłupa.
a) wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
b) wyznacz objętość ostrosłupa

3. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 10, a krawędź 13
a) oblicz kosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
b) oblicz kosinus kąta jaki tworzy ściana boczna z podstawą
Ostatnio zmieniony 2 paź 2010, o 17:09 przez barthez1992, łącznie zmieniany 2 razy.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

graniastosłupy i ostrosłupy

Post autor: Afish »

Najpierw z funkcji trygonometrycznych oblicz przekątną podstawy i wysokość bryły, a potem skorzystaj ze wzoru na pole podstawy w zależności od przekątnej przy liczeniu objętości.
barthez1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 paź 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin

graniastosłupy i ostrosłupy

Post autor: barthez1992 »

ja to zadanie zrobiłem, i wszyła mi odpowiedź \(\displaystyle{ \sqrt{3} \div{2}}\) ale to nie jest odpowiedź zgodna z odpowiedzią, w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

graniastosłupy i ostrosłupy

Post autor: Lbubsazob »

Afish, ten kąt jest między przekątną graniastosłupa a krawędzią podstawy, więc nie trzeba liczyć przekątnej podstawy.

barthez1992, masz połowę trójkąta równobocznego, w którym \(\displaystyle{ d=2}\), więc \(\displaystyle{ a=1}\). Wysokość liczysz ze wzoru na przekątną graniastosłupa \(\displaystyle{ d= \sqrt{a+2+b^2+c^2}}\), w tym wypadku mamy kwadrat w podstawie, więc \(\displaystyle{ 2= \sqrt{a^2+a^2+H^2}}\).
Objętość wyjdzie \(\displaystyle{ V=\sqrt2 (dm^3)}\).
barthez1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 paź 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin

graniastosłupy i ostrosłupy

Post autor: barthez1992 »

faktycznie, podobnie jak afisz źle przeczytałem treść zadania...
ODPOWIEDZ